Suplementacja mieszanek dla niemowląt probiotykami i/lub prebiotykami - stanowisko Komitetu Żywienia ESPGHAN

11 min. czytania /
Alergie Mikrobiota jelitowa Prawidłowa dieta a zdrowie Wzrost i rozwój

Większość dostępnych na rynku mieszanek dla niemowląt jest obecnie wzbogacana szczepami probiotyków, prebiotykami i synbiotykami, chociaż nie wszystkie z tych suplementów mają potwierdzoną skuteczność działania i udowodnione bezpieczeństwo.W 2004 r. Komitet Żywienia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci(ESPGHAN) opublikował stanowisko, które nie wskazywało na istotne korzyści kliniczne płynące z suplementacji probiotyków i prebiotyków w żywności dla niemowląt. W niniejszym opracowaniu prezentujemyuaktualnione, tegoroczne stanowisko Komitetu Żywienia ESPGHAN dotyczące stosowania probiotyków i/lub prebiotyków w mieszankach dla niemowląt, popartesystematycznym przeglądem piśmiennictwa.